Geschiedenis
Nieuwendijk 75, waar zowel nieuwe merken als oude klassiekers over de toonbank gaan.
Slijterij de Vreng is dé speciaalzaak voor hoogwaardig geproduceerde dranken. Na precies 110 jaar heeft de familie de Vreng in 2020 het stokje overgedragen aan een nieuw ondernemersgezin. Het gehele concept zetten zij traditioneel voort in een ietwat moderner jasje. Aan de winkel is niks veranderd, behalve de nieuwe gezichten in de zaak. Dat kon ook bijna niet anders met zo’n rijke geschiedenis.
Al vanaf 1710 heeft dit pand te maken met wijnkoperij. Vroeger meerden de schepen aan bij de Haringpakkerskade en werden de vaten met wijn en bier hier opgeslagen in de kelders. Op de Nieuwendijk 75 zat al vanaf het begin een kroeg. Familie de Vreng deed zijn intrede in 1910, toen Jacobus de Vreng deze kroeg overkocht. Na 5 jaar nam zijn zoon Piet het van hem over. Hij verbouwde het kleine café annex proeflokaal tot een modern cafébedrijf en trok het pand van de Haringpakkerssteeg 15 er ook bij.
Café de Zon was voor die tijd een goedlopend uitgaanscafé waar ze eigengemaakte drankjes en bitters schonken en muziek speelden op een modern orgel. Dit zette door tot de crisis in de jaren 30. Het werd steeds stiller en de jenevervoorraad bleef liggen. Gelukkig lag dit wel op houten vaten. Later bleek zelfs dat hoe langer de jenever had gelegen, hoe beter de kwaliteit was geworden. Piet ging verder met het doorontwikkelen van zijn drankjes, totdat de oorlog uitbrak.
Na de oorlog – in 1947 – nam zijn zoon Henk de Vreng het café over. Hij liet de zaak verbouwen tot een modern jaren 50 café. Nog steeds werden er eigen dranken geschonken onder de naam van de Vreng. Voornamelijk jenevers, maar ook al wat likeurtjes en bitters.
Maar helaas was er in de jaren 50/60 geen jenevercultuur meer. Na de oorlog was het vooral nog jonge jenever wat er gedronken werd. Dit was makkelijk te maken en verkopen. Oude jenever en kwaliteitsjenever raakten hierdoor op de achtergrond. Henk besloot om te stoppen met het café en maakte er in 1960 een slijterij van. Het was een gewone slijterij maar hij verkocht wel nog steeds de zelfgemaakte likeuren en jenevers.
Eind jaren 70 kwamen de broers Rob en René – de zoons van Henk – in de zaak. Zij vonden het leuk om te experimenteren met de dranken en kregen les van onder andere Han van Wees – Groothandel in Amersfoort – in het stoken van jenever. Onder de naam Oud Amsterdam verkochten zij jenevers van verschillende rijpingen. Ook het assortiment likeuren werd flink uitgebreid. De broers gingen aan de slag met oude recepten en hun fantasie en zo ontstonden nieuwe smaken als speculaas, caramel-advocaat, zoute drop en boterbabbelaar.
De populariteit van jenever was op dat moment nog niet zo groot, totdat er een panel was die verschillende jenevers testten. De jenever van de Vreng kwam als beste uit de test. Dat heeft een enorme boost gegeven aan de populariteit van deze drank en de flessen vlogen over de toonbank. Dit was een omslag in de destilleerwereld. Tot op de dag van vandaag is de jenever een veel verkocht product en wordt ook door de nieuwe eigenaren gemaakt en verkocht.